Yaşadığımız Evlerin Depreme Dayanıklı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Dünyada ve Türkiye’de gerçekleşen depremlere bakıldığında, can kaybının deprem nedeniyle değil depreme dayanıksız yapılar nedeniyle yaşandığı görülmektedir. 

Oturduğumuz yapıların depreme dayanıklı olup olmadıklarını anlamak için kontrol etmemiz gereken birkaç temel nokta var. 

  • Binaların bodrum katları bize bu konuda bazı ipuçları verir. Eğer bodrum katı rutubetliyse, binanın su yalıtımı iyi yapılmamış demektir. Yalıtımı iyi yapılmamış binaların taşıyıcı sistemlerinin paslanması, şiddetli bir deprem sırasında yapının hasar görmesine neden olmaktadır.
  • Diğer bir önemli nokta binanın nasıl bir malzeme ile inşaa edildiğidir. Deprem bölgelerinde hazır beton teknolojisi ile inşaa edilen binalar tercih edilmelidir. Binada kullanılan betonun dayanımlılığı C20’den düşük olmamalıdır. 
  • Depreme karşı dayanıklılık için bina tasarımları da önemlidir. Simetrik boyutlandırma ve kısa kolon kullanımı gibi tasarım özellikleri yapının daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. 
  • Kolon ve perde uygulamaları doğru yöntemlerle gerçekleştirilmelidir. Teknik özellikleri öğrenebilmek adına oturduğunuz binayı mühendislerine inceletebilirsiniz.
  • Binaların depreme dayanıklı olabilmesi için en az üçte biri toprak altında olmalıdır. Toprak altında kalan mesafe ne kadar çok olursa bina, depreme o kadar dayanıklı olur.  
  • Zeminin etüd raporunu incelemeyi unutmayın. Her bina her zemine işaa edilemeyeceği için etüd raporları önemli bir yere sahiptir. Doğru binanın doğru zemine yapılması depremlerde hayati önem taşır.  
  • Binanızın bütün bu şartları taşıdığından emin olabilmek için mimar, inşaat, jeoloji, jeofizik ve harita mühendislerinden oluşan ekiplerin bulunduğu uzman kuruluşlarla, binanızın deprem dayanıklılığını %60 doğrulukla öğrenebilirsiniz. 

Referans: https://yalova.csb.gov.tr/ev-alirken-dikkat-edilmesi-gereken-teknik-bilgiler-i-2576 (Son erişim tarihi: 30.11.2020)

Eksiksiz malzemeleri ve eğitici içeriğiyle DEVAD Setini keşfedin.

Hemen Sipariş Ver