Deprem Korkusu (Sismofobi) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Depremler maalesef anlık olarak etkilemiyor. Sonrasında yaşanan can ve mal kayıpları, tekrar olur mu endişesi insanlarda derin izler bırakabiliyor. Bu nedenle deprem sonrasında hissettiklerimizi yönetebilmek için tam olarak neler yaşayabileceğimizi ve nasıl baş edeceğimizi bilmek önem taşıyor.

Depremlerin öngörülemeyen yönü birçok kişide buna ilişkin bir fobi oluşturmasına neden olabilir. Sismofobi (Seismophobia) olarak isimlendirilen bu fobinin depremi yaşamış, deprem sırasında kötü bir anda bulunmuş, yıkıma tanıklık etmiş ya da başka birinin yaralandığını görmüş kişilerde gelişme ihtimali daha yüksektir. Bu korkunuzun tetiklenmesi için deprem olması gerekmez. Örneğin bir deprem görüntüsü izlediğinizde ya da başka nedenlerden oluşan küçük yer sarsıntıları olduğunda yoğun duygusal tepkiler verebilirsiniz ve korkunuz tetiklenebilir.1

Deprem korkusunun yanında, özellikle depremi yaşamış ve yakınlarını kaybetmiş kişilerde yaşadıkları travmaya bağlı olarak yalnız kalma korkusu, karanlık korkusu, sallantı hissi, huzursuzluk, titreme ve terleme gibi bedensel tepkiler, sürekli tekrar eden depremle ilgili düşünceler oluşabilir. Bu olumsuzluklar kişinin günlük yaşamını etkileyebilir ve ilerleyen dönemlerde panik atak nöbetlerine neden olabilir. Travmanın derinleşmesi, deprem anında kişiyi tehlikeye sokacak durumlar ortaya çıkarabilir. Bu sebeple belirtileri ciddiye almak, gerekiyorsa profesyonel bir desteğe başvurmak önemli bir yere sahiptir.2

Peki deprem korkusunu yenmek için neler yapabiliriz?2

  • Öncelikle deprem korkusunu yenme isteğinize odaklanın. Böylece çözüme de odaklanarak doğru tedavi ile korkunuzun üstesinden gelebilirsiniz.
  • Profesyonel destek almaktan çekinmeyin. Alacağınız psikoloji destek ile hangi durumda ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
  • Deprem hakkında doğru bilgiler edinin. Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında ne yapacağınızı biliyor olmak, temel bir ilk yardım bilgisine sahip olmak kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olabilir.
  • Sevdiklerinizin yakınında olmanız, onlarla vakit geçirmeniz ya da onlar için ulaşılabilir olmanız kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
  • Eğer bu korkuyu siz değil çevrenizde birisi yaşıyorsa bu durumunu ciddiye alın. Kişiyle dalga geçilmesi, eleştirilmesi ya da kızılması ikinci bir travmaya neden olabilir. Bu korkuda yanında olduğunuzu ve korkusunu yenmek için destek alabileceğini hatırlatabilirsiniz.

Referanslar:

Eksiksiz malzemeleri ve eğitici içeriğiyle DEVAD Setini keşfedin.

Hemen Sipariş Ver